web analytics
Home / FAQ

FAQ

Wat is verf op terpentinebasis?

Ook wel alkydharsverven genoemd, te verdunnen met terpentine. Afhankelijk van het type bindmiddel zijn deze verven over het algemeen zeer goed buitenduurzaam.

Waar wordt het voor gebruikt?

Terpentineverven worden door de professional hoofdzakelijk buiten toegepast. Op ondergronden zoals hout, metaal en kunststof.

Wat is verf op waterbasis?

Dit zijn verven die waterverdunbaar zijn. Ze zijn geurarm dus prettig om binnen te verwerken. De professionele schilder schildert binnen al vanaf 1 januari 2000 verplicht met oplosmiddelarme verven. Muurverven en lakverven kunnen watergedragen zijn.

Waar wordt het voor gebruikt?

Muurverven voor binnen en buiten, wanden en plafonds, lakverven voor houtwerk, kunststof en metaal, hoofdzakelijk binnen. Watergedragen hoogglanslak is ook toepasbaar voor buiten.

Nageïsoleerde of massieve buitengevels schilderen

Nageïsoleerde of massieve (steensmuren) buitengevels moeten behandeld worden met een muurverf met een hoge waterdampdiffusie.
Bij dit soort ondergronden vindt condensatie van vocht plaats die niet via een spouw, middels ventilatie, kan worden afgevoerd. Hierdoor kan vochtdoorslag naar binnen plaatsvinden en zal ook de isolatiewaarde van de muur sterk teruglopen. Bij vorst zal dit vocht door bevriezing leiden tot vorstschade.

Hoe ontstaat blaasvorming?

Oorzaak:
Blaasvorming wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren:

 • Een niet gevulde ondergrond; bijvoorbeeld grofporig meranti met poriën die lucht bevatten. Zelfs al zijn er grond- en eindlagen aangebracht, dan nog kunnen poriën niet ‘dichtgeschilderd’ zijn.
 • De weersomstandigheden; vooral een groot verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur, luchtvochtigheid in combinatie met zon en wind.
 • Een hoogwaardig verftype met een hoog vastestofgehalte.

Wat gebeurt er?

 • De lucht in de poriën zet uit en komt door de verflaag naar buiten, de verflaag is aan het
 • oppervlak aangedroogd en er vormt zich een blaasje. Dit gaat na enige tijd stuk en er
 • blijft een kratertje zichtbaar, wat een voornamelijk esthetisch storend effect heeft.

Hoe te handelen:
Om dit zoveel mogelijk te voorkomen adviseren wij:

 • Het afschilderen in de volle zon zoveel mogelijk vermijden.
 • De verf na enige tijd nogmaals plaatselijk door te strijken (indien mogelijk).
 • Voorgronden met LBH Grondlak HV. Dit is een grondverf met een zeer goede vulling, ‘veel body’ met name van belang op grofporige houtsoorten.
Hoe ontstaan zwarte strepen op het schilderwerk (ook wel lekstrepen)

Verontreinigingen in de vorm van stof zijn veelal microporeus, waardoor de mogelijkheid bestaat om diverse in de atmosfeer voorkomende stoffen – zoals bijv. chloriden en sulfaten – vast te houden. Zodra deze verontreiniging wordt opgelost in water (bijv. regenwater) ontstaat er een vrij agressieve (niet pH-neutrale) oplossing, welke een chemische reactie kan aangaan met de betreffende ondergrond.

De ontstane verontreiniging komt voornamelijk voor op liggende delen, zoals onderdorpels. Ook op gevelpanelen. Boven deze delen bevinden zich meestal grotere oppervlakten, zoals glas. Deze oppervlakken nemen het vuil, in tegenstelling tot bijv. metselwerk niet op, maar worden gemakkelijk schoongespoeld.
Het daardoor verwijderde vuil wordt ook weer over de onderdorpels gespoeld. Gebeurt dit kort na het schilderen, dan is de aangebrachte verflaag nog niet geheel uitgehard en zal
de verontreiniging zich vastzetten. Deze verontreiniging is in het algemeen wat moeilijker verwijderbaar.Het zal duidelijk zijn dat verontreiniging beter zichtbaar is op lichtere dan op donkere kleuren, terwijl beiden evenveel vervuilen.
De oppervlaktestructuur en de aard van de ondergrond spelen ook een rol. Zo zien we een sterkere mate van vervuiling bij kunststof kozijnen e.d. evenals bij thermoplastische acrylaatverven.

Verwijderen van lekstrepen:
Laboratorium en praktijkproeven wijzen uit dat het biologisch afbreekbare reinigingsmiddel Rigorex-SC een goed resultaat geeft en dat het schilderwerk niet wordt aangetast.

Siliconenbesmetting in ondergrond

Het wegtrekken van de verf, met name direct grenzend aan de beglazingskit, kan worden veroorzaakt door siliconenolie in de beglazingskit. Door deze siliconenbesmetting op de ondergrond wordt de oppervlaktespanning verhoogt en zal verf moeilijk vloeien. De verf gaat zogenoemd ‘kralen’.

Siliconenbesmetting kan ook via gereedschap, doeken en tijdens het schilderen verspreid worden over het te behandelen oppervlak. Vergelijk dit verschijnsel met water op een vettige ondergrond. Ook sprays voor het soepel laten functioneren van scharnieren en sloten bevatten veelal siliconen. Op deze wijze kan dus ook besmetting plaatsvinden.

Aflakken hebben een hoger gehalte aan bindmiddel en zijn daardoor gevoeliger voor stoffen die de oppervlaktespanning verhogen. Grondverven zijn door het lager gehalte aan bindmiddel minder gevoelig voor oppervlaktespanningen.

Hoe komt het schilderwerk vergeeld?

Donkervergeling ontstaat bij alle verfproducten waar alkydhars het bindmiddel is, dus alle verfproducten die met terpentine te verdunnen zijn, vertonen dit verschijnsel. Daarnaast zijn er ook een aantal waterverdunbare verfproducten die dit vertonen. Echter de mate waarin is aanzienlijk kleiner dan bij de terpentineverdunbare producten. Het komt met name voor bij witkleuren en gebroken wit, maar ook bij pasteltinten kan het voorkomen. Het ziet er niet mooi uit, maar de vergeling van verf heeft uitsluitend uiterlijke consequenties.

Alkydhars zal altijd (donker)vergeling vertonen. De snelheid waarin dit plaatsvindt, is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren die het vergelen van het schilderwerk kunnen vertragen:

 • Zorg voor voldoende daglicht
 • Probeer schilderwerk niet bloot te stellen aan te hoge temperaturen (denk aan een radiator)
 • Maak minder gebruik van (gebroken) wit kleuren, deze verkleuren sneller
 • Laagdikte; een dunne laag betekent minder bindmiddel, minder bindmiddel zorgt voor minder vergeling
 • Maak geen gebruik van ammoniak voor het verouderen van eiken vloeren; ammoniak versnelt de chemische reactie van zuur, waardoor vergeling binnen enkele uren of dagen kan plaatsvinden.
 • Externe factoren van vergeling zijn: nicotine, rook, vuil en vet
Baanvorming in sauswerk

Het aanbrengen van een volle laag muurverf resulteert in een langere ‘open tijd’ die, samen met het ‘nat in nat’ aanbrengen, resulteert in een aanzetvrij oppervlak. Behandel grote oppervlakken bij voorkeur met minimaal 2 personen. Hierdoor kan ‘nat in nat’ gewerkt worden en worden baanvorming en aanzetten voorkomen.

Hoe hoog mag het vochtgehalte van de ondergrond zijn?

Een onbehandeld steenachtige ondergrond mag bij een behandeling met muurverf niet meer vocht bevatten dan 3 à 4%.
Dit is eenvoudig vast te stellen door het aanbrengen van een transparante folie met tape op de te behandelen steenachtige ondergrond. Zit er na 24 uur condens achter de folie dan is de ondergrond nog te vochtig en kan deze nog niet voorzien worden van een laag muurverf of voorstrijkmiddel.

Vochtigheid bij aanbrengen muurverf

Tijdens en na het aanbrengen van een muurverf zal de vochtigheid in de ruimte stijgen. De vochtigheid zal dalen door goede ventilatie. Het verhogen van de temperatuur in de ruimte biedt geen uitkomst. Warme lucht neemt vocht op en staat deze bij afkoeling weer af aan de ondergrond.

Hoe behandel je een zuigende ondergrond?

Nivelleer zuigende plekken in een ondergrond door deze voor te strijken met een (aankleurbaar) voorstrijkmiddel.
Hierdoor wordt o.a. het esthetisch uiterlijk positief beïnvloed, geen zgn. ‘bont’ werk door verschil in zuiging.
Daarnaast wordt hierdoor een goede hechting van de muurverf op de ondergrond verkregen en presteert de muurverf optimaal. Er wordt geen bindmiddel in de ondergrond gezogen, dat bindmiddel is nodig voor een goede filmvorming en het behalen van de productprestaties.

Hoe kan ik mijn schilderwerk onderhouden?

Het regelmatig reinigen, ca. 4x per jaar, met een zachte doek en een neutraal reinigingsmiddel heeft een positieve invloed op de levensduur van de verf. In de lucht en op het schilderwerk aanwezige agressieve stoffen worden daarbij verwijderd en kunnen de kwaliteit van de verf negatief beïnvloeden.

Top